Wysłany: |29 Paź 2011|, o 10:04 problem ze wspomaganiem Fablok 25t
witam, mam w posiadaniu fabloka, ale gdy się już dość zagrzeje to bardzo ciężko kierownica chodzi, na zimnym nawet ok. i nie wiem co wymienić czy wystarczy pompę wspomagania koszt około 1300zł czy 3razy droższą kolumnę która jest mokra więć coś nie tak z nią, z drugiej strony jak dodam gazu to lżej idzie kierownica, pytam bo nie chce niepotrzebnie kupować któregoś z tych elementów, a i jeszcze jedna przeszkoda, w tym żurawiu ktoś założył silnik kraza i nie wiem czy pompa jest od kraza czy od fabloka
Wysłany: |29 Paź 2011|, o 12:38 problem ze wspomaganiem
Witaj Martin crane.
Pierwsza sprawa,jaki masz ten silnik?Masz na myśli,że zagrzeje się silnik?
Następna to jak coś tam było kombinowane z silnikiem to i reszta może być nie zabardzo.
Spróbuj podnieść ją na łapach do góry i pokręcić kierownicą,czy jest opór w którymś momencie?My właśnie robimy zwrotnice (obie) w 25-tce i był ten sam problem.A wspomaganie było ok.Jak zbyt długo żuraw stał to może być to samo.
silnik założyli od kraza, dźwigałem go na łapach i wtedy małym palcem można kręcić, i jeszcze jedno ta pompa przy silniku nie wygląda mi na orginalną pompe do tego silnika bo napinacz jest dorabiany czyli możliwe że pompa została z orginalnego silnika. A z tym że jeśli się zagrzeje to chodzi ciężko to chodziło mi o to że wtedy olej we wspomaganiu robi sie rzadszy i dlatego
No to może byc dobry trop,z tym olejem,ale z drugiej strony,jak jest całość wspomagania OK to byle co lejesz i chodzi.Wiadomo,że ma wtedy krótką żywotność,ale jednak...
Jak będę miał możliwość to sprawdzę,albo zrobię zdjęcie oryginalnej i podeślę.
Wiadomo,że z takiego opisu trudno stwierdzić coś na stówę ale myślę że to będzie pompa....Po zagrzaniu olej jest rzadszy a pompa ma za słaba wydajność,żeby dać wtedy radę....
jak masz olej z wodą to jak się nagrzeje to woda się gotuje i zapowietrza układ. U nas jst taki patent z olejem w głównym układzie tyle że nie gotuje się a zamarza juz przy -5 a jest tego 400 litrów do wymiany. Do wspomagania kierownicy wchodzi coś koło 20-30 litrów ,chyba że zbieronik też uległ zmianie.
_________________ usługi dźwigowe do 1200t, transport niskopodwoziowy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum