PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum dźwigowe - Dźwigi, Windy osobowe, towarowe, Żurawie

 

Dyskusje na temat dźwigów.

 Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj
 Ogłoszenie 
Jeżeli nie masz jeszcze konta załóż je.

Kontakt: forumdzwigi@o2.pl

Partnerzy serwisu:
katalog-budowlany.pl - Katalog serwisów branży budowlanej
wynajempomp.pl - rozwiązania pompowe dla budownictwa i nie tylko

Poprzedni temat :: Następny temat
Dziwna usterka windy Schindler
Autor Wiadomość

Strowger 
Nowy użytkownik


Wiek: 97
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 6

Wysłany: 2012-03-30, 22:50   Dziwna usterka windy Schindler

Witam.
W Poznaniu na ulicy Górki w pewnym bloku znajdują sie dwie windy Schindler.
Blok ma 4 piętra, jedna z wind ma nieco mniejszą kabinę niż druga i ta z mniejszą kabiną od jakiegoś czasu miała ciekawa przypadłość. Podczas "jazdy" wyświetlacz pokazujący aktualne piętro przy przejeździe przez piętro nr 2 pokazywał 0. Prócz tego nie dawało się ta windą wjechać na piętro nr 2, ponieważ po wybraniu tego piętra nic się nie działo. Prócz tego winda działała jednak normalnie, a ta usterka była już od paru tygodni. Raz gdy zjeżdżałem tą windą z piętra 4 na parter jechał ze mną konserwator z Schindlera, widział usterkę związaną z wyświetlaniem 0 zamiast 2 ale w ogóle nie zwrócił na to uwagi. Dziś byłem znów w tym bloku i winda przestała działać zupełnie. Naciśnięcie przycisku przywoływania na którymkolwiek z pięter powoduje zapalenie się diody nad przyciskiem, jednak po jego puszczeniu dioda natychmiastowo gaśnie a winda nie przyjeżdża, nie słychać nawet żadnego stycznika, a przedtem po naciśnięciu przycisku przywołania windy odzywał się stycznik.
Druga winda cały czas działa normalnie, wyświetlacz pokazuje prawidłowo, a także można wjechać na każdą kondygnacje.
Co o tym sądzicie ? Mnie drażni to, że konserwator z firmy Schindler widząc usterkę z wyświetlaniem pięter w ogóle się tym nie zainteresował, ciekawe kiedy winda znowu zacznie działać.
 
 

faza 
Specjalista

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 221

Wysłany: 2012-03-31, 10:19   

Nie jestem konserwatorem z firmy Schindler ale moim zdaniem jest zepsuty przycisk tego przystanku i trzeba go wymienic.Ale na pewno tu sie zaczyna problem,kto ma za to zaplacic! a to z kolei jest uzaleznione od umomy jaka ma podpisana firma dzwigowa z uzytkownikiem.Najpierw przyjdzie kalkulacja z cena,pozniej akceptacja/lub nie / uzytkownika a na koncu naprawa.
_________________
Winda blizej!
 
 

Admin 
Administrator

Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 78
Skąd: Kraków

Wysłany: 2012-03-31, 12:05   

faza, nie tylko problem z przyciskiem występuje, "piętrowskazywacz" w kabinie pokazuje piętro 0, kiedy kabina jest na drugim piętrze.
_________________
Administrator forum
 
 

faza 
Specjalista

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 221

Wysłany: 2012-03-31, 13:07   

Admin napisał/a:
faza, nie tylko problem z przyciskiem występuje, "piętrowskazywacz" w kabinie pokazuje piętro 0, kiedy kabina jest na drugim piętrze.


Wiem,wiem ale mam problem z odpowiednim slowem w j, polskim i nie wiem jak to opisac :-( .Po niemiecku to sie nazywa:"Kopierwerk" i nie wiem jakie slowo dobrac po polsku.Chodzi o to ,ze w systemach panelowych(platyny) w niektorych ukladach scalonych gdy jest zepsuty przycisk kabiny wewnetrzny to kabina gubi swoj prowadzacy lancuszek i nie wie gdzie sie znajduje a pietrowskazywacz przeskakuje.Np. w windach KONE przy wymianie przycisku wew. kabiny z plytka panelowa potrzeba wprowadzic system kodujacy dla danego przystanku i winda nie da sie jezdzic bo... wariuje Ale ,zeby dokladnie stwierdzic co jest przyczyna usterki trzeba byc na miejscu i moze odczytac liste bledow w ukladzie sterowniczym.
Z opisu kolegi .Strowger wynika,ze firma Schindler robi juz tez konserwacje w pojedynke i moze to byl "tylko" pomocnik konserwatora,ktory robi tylko najprostrze przeglady wind bez usuwania awarii.Ale z drugiej strony mam nadzieje ,ze "przekazal" usterke dalej.
_________________
Winda blizej!
 
 

Strowger 
Nowy użytkownik


Wiek: 97
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 6

Wysłany: 2012-03-31, 15:51   

Gość nie odezwał się ani słowem, wyglądało to tak jakby zupełnie zingorował to, co mu powiedziałem :roll:
Dziś znów jestem w tym bloku, właśnie w tym momencie a winda nadal nie działa, z żadnego z pięter nie da sie jej przywołać :evil:
Na pewno przed totalnym padem nie dało się wjechać z 0 na 2, ciekawe co by sie stało gdyby spróbować pojechać na piętro nr 2 będąc na piętrze nr 4. Czy znów nie stałoby się nic, czy winda by pojechała na 0 :mrgreen:
 
 

Radasdudas 
Użytkownik

Wiek: 29
Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 82
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 2012-04-01, 17:30   

Ja bym sprawdził czy na pietrze drugim nie zsunął się magnes(jeśli owy występuje)
_________________
Radasdudas
 
 
 

steber 
Użytkownik

Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 23

Wysłany: 2012-04-01, 17:55   

Prawdopodobnie konserwator doskonale zna temat i pewnie jest już drążony.
Swoją droga nie ma obowiązku informowania przypadkowo spotkanego użytkownika o usterkach, jednakże informacja o przewidywanym terminie naprawy jak najbardziej powinna byc umieszczona.
Jeżeli to są stare windy np. z lat 90-tych może to troszkę potrwać (w nowszych dźwigach przyciski są sensorowe czy jak je nazwać -dotykowe bez mikro łącznika)
 
 

Strowger 
Nowy użytkownik


Wiek: 97
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 6

Wysłany: 2012-04-01, 19:50   

W tej windzie są przyciski dotykowe właśnie.
To ja go poinformowałem o usterce pokazując mu wadliwe działanie wskaźnika pięter a gość w ogóle uwagi na to nie zwrócił ...
Winda wczoraj nie działała nadal, pewno nie działa dziś i nieprędko zostanie naprawiona :mrgreen:
 
 

faza 
Specjalista

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 221

Wysłany: 2012-04-02, 20:58   

Strowger napisał/a:
Winda wczoraj nie działała nadal, pewno nie działa dziś i nieprędko zostanie naprawiona :mrgreen:


Naprawiona? Jak nie to proponuje jeszcze raz przedzwonic do firmy ,ktora robi tam konserwacje albo do wlasciciela -- zarzadcy tej windy.
_________________
Winda blizej!
 
 

steber 
Użytkownik

Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 23

Wysłany: 2012-04-02, 21:52   

Z mojego rejonu Schindler podebrał mi 4szt licencji i zamontował te nowości. Nie wiem czy mają podobne problemy.
 
 

faza 
Specjalista

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 221

Wysłany: 2013-09-08, 20:15   

Podszyje sie pod temat .Chodzi mi o ustereki wind firmy Schindler.Takiej jeszcze nie mialem!.Otoz zlamaly sie cztery bolce laczace silnik z wciagarka!Cale szczescie,ze stalo sie to na ostatnim przystanku ( 11 ) i winda wyladowala na gornym koncowym.Strach pomyslec gdyby to sie stalo na nizszych kondygnacjach.Powodem ,ze bolce pekly byly gumy,ktore sa osadzone na bolcach a ktore byly bardzo wyrobione i poprostu pekly-rozsypaly sie w drobny mak.Stalo to sie dlatego,ze te gumy mialy za duze luzy w swoich otworach laczace Silnik z Wciagarka Przy kazdym ruszaniu windy z przystanku gumy sie wykruszaly/ wykruszyly i bolce na zlaczeniu przy hamulcach pekly na wskutek gwaltownego ruszania z przystankow.Mieszkancy oczywiscie slyszeli i widzieli nie normalna prace windy i ... wszystko olali i nie powiadomili Administracje i firmy.Oczywiscie wszystkie windy firmy Schindler (te starsze) sprawdzilem ina szesc wind w czterech musiano wymienic gumy laczace Silnik z Wciagarka.
_________________
Winda blizej!
 
 

bobomwk 
Nowy użytkownik

Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 7
Skąd: Polska

Wysłany: 2013-09-17, 14:45   

Wyrabiające się gumy na sprzęgle...temat znany z polskich dźwigów :)
 
 

Zepco 
Użytkownik

Wiek: 35
Dołączył: 07 Cze 2009
Posty: 72

Wysłany: 2013-09-27, 09:58   

Temat znany, aczkolwiek nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, żeby się aż tak wykruszyły. Owszem mają luzy, jakieś pęknięcia, ale nie aż taka destrukcja. Zresztą na większości tego typu dźwigach słychać specyficzne piszczenie gdy jest już coś nie tak.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Forum dźwigowe - Dźwigi, Windy osobowe, towarowe, Żurawie

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group  template created by szpak 

SEO Katalog Stron Katalog stron Katalog stron Pliki Cookies Walcz ze spamem! Kliknij tutaj!

© 2007-2017 Forum Dźwigowe