PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum dźwigowe - Dźwigi, Windy osobowe, towarowe, Żurawie

 

Dyskusje na temat dźwigów.

 Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj
 Ogłoszenie 
Jeżeli nie masz jeszcze konta załóż je.

Kontakt: forumdzwigi@o2.pl
Zostań naszym miłośnikiem ;) => https://www.facebook.com/forumdzwigi/

Partnerzy serwisu:
katalog-budowlany.pl - Katalog serwisów branży budowlanej
wynajempomp.pl - rozwiązania pompowe dla budownictwa i nie tylko

Poprzedni temat :: Następny temat
Monitoring
Autor Wiadomość

wis38 
Nowy użytkownik

Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 1

Wysłany: 2010-04-07, 18:21   Monitoring

Witam.

Mam taki problem. Zainstalowaliśmy w naszym bloku nowe windy(LiftService) ze wzglęgu na ew. wandalizm chcieliśmy jako Wspólnota Mieszkaniowa zainstalować monitoring w widach z możliwościa rejestracja obrazu. Czy może ktoś wie jakie muszą być spełnone warunki zeby Dozór Techniczny wydał na to zgodę ( i czy musi taką dać). Jaki byłby przybliżony koszt tej inwestycji dla 10 piętrowego bloku( 2 windy). Z góry dziekuje za wszelkie sugestie i informację.

wis38

PS. Nigdzie nie mogę znaleść informacji na ten temat dlatego pozwoliłem sobie na ten post
 
 

faza 
Specjalista

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 222

Wysłany: 2010-12-06, 22:30   Monitoring

Istnieje pare sposobow na unikniecie pozwolen na monitorowanie wind.Jedna z nich jest naklejka informujaca o np.Uwaga ukryta kamera. i zalozeniu w ukrytym miejscu w kabinie malej kamerki.Nielegalne? ale skuteczne! ;-)
 
 

Skipper 
Użytkownik

Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 23

Wysłany: 2012-02-03, 21:05   

Ja mam to teraz na tapecie też w nowym budynku i powiem tak...
Zależy do dozoru.
Do tej pory było tak że jak zakładałeś kamerę bezprzewodową to nie musiałeś tego uzgadniać z dozorem, montowałeś i tyle. Teraz (przynajmniej u mnie) trzeba to uzgadniać z dozorem. Tłumaczenie jest takie ze musisz ją zasilić i mimo że jest bezprzewodowa to jest ingerencja w schemat.
Wiąże się to ze zmianami w schemacie, odbiorem itp.... Wiesz dozór zwęszył kasę :mrgreen: .
Najlepiej pójść do miejscowej siedziby udt i tam zasięgnąć opinii bo wiem że to jest różnie w różnych miastach.
Ceny nie znam ale biorąc pod uwagę skalę dewastacji i cenę części to się opłaci.
Wiem ze stary temat ale może komuś się przyda.
Ostatnio zmieniony przez Skipper 2012-02-03, 21:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

faza 
Specjalista

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 222

Wysłany: 2012-02-04, 22:59   

Skipper napisał/a:
Ja mam to teraz na tapecie też w nowym budynku i powiem tak...
Zależy do dozoru.
Do tej pory było tak że jak zakładałeś kamerę bezprzewodową to nie musiałeś tego uzgadniać z dozorem, montowałeś i tyle. Teraz (przynajmniej u mnie) trzeba to uzgadniać z dozorem. Tłumaczenie jest takie ze musisz ją zasilić i mimo że jest bezprzewodowa to jest ingerencja w schemat.
Wiąże się to ze zmianami w schemacie, odbiorem itp.... Wiesz dozór zwęszył kasę :mrgreen: .
Najlepiej pójść do miejscowej siedziby udt i tam zasięgnąć opinii bo wiem że to jest różnie w różnych miastach.
Ceny nie znam ale biorąc pod uwagę skalę dewastacji i cenę części to się opłaci.
Wiem ze stary temat ale może komuś się przyda.


I na to jest sposob!Do windy montuje sie dodatkowy kabel zwisowy.Od klienta do szybu windy a ten z kolei do kabiny windy jako oddzielny zwisajacy kabel i UDT moze klienta pocalowac w d... bo szyb windy i kabel nalezy do niego.Na kabinie mocuje sie dodatkowe gniazdko ,ktore nie ma nic wspolnego ze schematem el. windy lub z jej zmianami! i mocuje sie kamerke lub monitoring jak kto woli, a UDT nie ma nic do tego :!:
_________________
Winda blizej!
 
 

Skipper 
Użytkownik

Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 23

Wysłany: 2012-02-05, 18:21   

Nie prawda, w szybie windy tak samo jak i w maszynowni nie może się znajdować ŻADNA obca instalacja nie ujęta w schemacie.
I żadne tłumaczenie że to jego szyb czy maszynownia tu nie pomoże.
Ostatnio zmieniony przez Skipper 2012-02-05, 18:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

Radasdudas 
Użytkownik

Wiek: 29
Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 82
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 2012-02-05, 19:12   

zgadza się.Istotne informacje znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Gospodarki z 29 października 2003 oraz normie PN 81-1
_________________
Radasdudas
 
 
 

faza 
Specjalista

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 222

Wysłany: 2012-02-05, 21:03   

Skipper napisał/a:
Nie prawda, w szybie windy tak samo jak i w maszynowni nie może się znajdować ŻADNA obca instalacja nie ujęta w schemacie.
I żadne tłumaczenie że to jego szyb czy maszynownia tu nie pomoże.


No dobrze a co trzeba zrobic,zeby np.podlaczyc winde starszego typu do Dyspozytorni Dyzurow 24h (brak mi odpowiedniego slowa) poprostu zlacze telefonu poprowadzic na kabine gdy w kable zwisowym nie ma juz zadnego wolnega przewodu?
_________________
Winda blizej!
 
 

Skipper 
Użytkownik

Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 23

Wysłany: 2012-02-06, 19:14   

Uzgodnić zakres zmian z dozorem, dołożyć kabel zwisowy, nanieść zmiany na schemat po wcześniejszej aprobacie dozoru.
Dłuuga droga przez mękę i dużo pieniędzy.
Przynajmniej u mnie inaczej się nie da.
 
 

Radasdudas 
Użytkownik

Wiek: 29
Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 82
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 2012-02-06, 19:20   

A jaki jest wogóle tego cel?
_________________
Radasdudas
 
 
 

faza 
Specjalista

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 222

Wysłany: 2012-02-06, 21:05   

Skipper napisał/a:
Uzgodnić zakres zmian z dozorem, dołożyć kabel zwisowy, nanieść zmiany na schemat po wcześniejszej aprobacie dozoru.
Dłuuga droga przez mękę i dużo pieniędzy.
Przynajmniej u mnie inaczej się nie da.


U mnie to wszystko z zalozeniem dodatkowego kabla zwisowego plus zamontowanie ukrytej kamery przez fachowa firme trwa dobre 2 godziny.
Bez zadnych biurokratycznych pozwolen i zmian w schematach.Bo co tu zmieniac!,ze dodatkowy kabel w szybie? paranoja :!: Czyli na czujki pozarowe w nadszybiu musi byc tez zgoda UDT? :shock:
_________________
Winda blizej!
 
 

Radasdudas 
Użytkownik

Wiek: 29
Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 82
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 2012-02-07, 13:13   

czujki pożarowe w szybie są elementem bezpieczeństwa budynku i podlegają pod norme budowlaną.To 2 osobne tematy
_________________
Radasdudas
 
 
 

faza 
Specjalista

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 222

Wysłany: 2012-02-07, 17:01   

Radasdudas napisał/a:
czujki pożarowe w szybie są elementem bezpieczeństwa budynku i podlegają pod norme budowlaną.To 2 osobne tematy



Widac ,ze naprawde szybko sie uczysz :roll: trzymam kciuki za Twoje egzaminy ;-)
Wracajac do Monitoringu ,jak mozna zlapac sprawcow dewastacji wind :?: i ukarac sprawcow.Kamerka w windzie jest tylko jedna z wielu instalowanych w budynkach.Kazdy teraz oszczedza,mniej dewastacji-mniejsze koszta utrzymania ,wieksze bezpieczenstwo dla mieszkancow itd.
_________________
Winda blizej!
 
 

Radasdudas 
Użytkownik

Wiek: 29
Dołączył: 21 Gru 2011
Posty: 82
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 2012-02-07, 18:33   

Ja bym proponował zainstalować atrapę i nakleić kartkę, że widna jest pod stałym nadzorem kamery.Koszt to groszowa sprawa a na jakiś czas może postraszyć.Nie zaszkodzi spróbować :-D
A co do egzaminów o dzięki za wsparcie.Przyda się bez dwóch zdań.Pozdrawiam
_________________
Radasdudas
 
 
 

Skipper 
Użytkownik

Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 23

Wysłany: 2012-02-07, 21:43   

faza napisał/a:
Skipper napisał/a:
Uzgodnić zakres zmian z dozorem, dołożyć kabel zwisowy, nanieść zmiany na schemat po wcześniejszej aprobacie dozoru.
Dłuuga droga przez mękę i dużo pieniędzy.
Przynajmniej u mnie inaczej się nie da.


U mnie to wszystko z zalozeniem dodatkowego kabla zwisowego plus zamontowanie ukrytej kamery przez fachowa firme trwa dobre 2 godziny.
Bez zadnych biurokratycznych pozwolen i zmian w schematach.Bo co tu zmieniac!,ze dodatkowy kabel w szybie? paranoja :!: Czyli na czujki pozarowe w nadszybiu musi byc tez zgoda UDT? :shock:


A u mnie jest to nie do pomyślenia.
Nastepna rewizja dzwig wyłączony i moje papiery do zwrotu do udt ;-) .
 
 

faza 
Specjalista

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 222

Wysłany: 2012-05-20, 18:21   

Monitoring na wesolo


http://www.youtube.com/watch?v=UV5MIlNQ18w
_________________
Winda blizej!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Forum dźwigowe - Dźwigi, Windy osobowe, towarowe, Żurawie

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group  template created by szpak 

SEO Katalog Stron Katalog stron Katalog stron Pliki Cookies Walcz ze spamem! Kliknij tutaj!

© 2007-2017 Forum Dźwigowe